AAM

Se akseptert manuskriptversjon

Administrativ avtale

Når du har lastet opp en fil på en resultatregistrering i NVA får du muligheten til å huke av om filen er en administrativ avtale. Filer du markerer som administrativ avtale er kun synlig for personer som har tilgang til å redigere registreringen.

En administrativ avtale kan for eksempel være en forfatteravtale med et forlag, eller interne avtaler eller notater som begrunner valg av lisens, embargo, hvilken artikkelversjon som kan offentliggjøres, o.l. Dersom det skulle bli stilt spørsmål ved legaliteten til en publisering, eller valg av lisens, bør det kunne bli avklart ved å lese avtalen.

Administrator (NVA)

En av rollene i NVA-systemet. Rollen har ansvar for å forvalte person- og ansettelsesinformasjon for sin institusjon, samt rolletilganger. Det innebærer å registrere en ansettelse på brukere som skal registrere sine resultater, sette sluttdato på de som ikke lenger skal ha tilgang, og tildele redaktør- og kuratorrollen til de som skal være det. Administrator kan også utnevne ny/flere administrator(er).

Akseptert manuskriptversjon (AAM; Author accepted manuscript)

Versjonen av artikkelen som er ferdig bearbeidet etter fagfellevurdering, og er forfatters siste versjon av publikasjonen. Denne versjonen har ikke forlagets layout, sidetall eller heftenummer. Det er ikke alle forlag som aksepterer at AAM/postprint gjøres offentlig tilgjengelig. Se også Rettighetspolitikk (RRS).

Antologi

En bok der kapitlene har forskjellige forfattere. Selve boken har gjerne en eller flere redaktører.

Bare kapitler i en vitenskapelig antologi kan rapporteres til NVI. Du får ikke publiseringspoeng for å ha vært redaktør. Noen bøker inneholder både kapitler som oppfyller kravene for å kunne rapporteres og noen som ikke gjør det. Bare kapitlene som oppfyller kravene kan rapporteres inn.

I NVA må selve boken registreres først som Antologi, og så registrere de tilkoblede kapitlene som vitenskapelige for at de skal fanges opp til NVI-rapporteringen.

API (Tjeneste for maskinell utveksling av informasjon)

En tjeneste som gjør data i NVA tilgjengelig for gjenbruk i andre systemer eller på nettsider. Tjenesten gjør det også mulig for NVA å hente og sende data/informasjon til og fra andre systemer.

Bidragsytere (NVA)

Personer som har bidratt til å produsere et resultat, prosjekt, datasett o.l.

Brage

Et institusjonelt vitenarkiv 2006-2023.
Har nå blitt erstattet av NVA.

Brukerprofil

Alle personer som er identifisert i NVA med gyldig norsk fødselsnummer eller D-nummer, har en brukerprofil. Den inneholder personalia, fagfelt og bakgrunn, resultater og prosjekter.

For å kunne endre på noe i brukerprofilen må du ha en aktiv, registrert ansettelse ved en NVA-kundeinstitusjon.

Cristin

Det nasjonale forskningsinformasjonssystemet 2010-2024.

Applikasjonen blir erstattet av NVA i 2024, men databasen lever videre. Personregisteret, institusjonsregisteret, prosjekter, og noen resultattyper er lagret der. Ingenting av det som er lagret i Cristin-databasen blir slettet, men ikke alt vil være synlig i NVA fra starten.

Deponering

Deponering innebærer en midlertidig lagring av en verdi, før man etter en viss tid beslutter om det skal bevares for evig og alltid, eller kastes (kassasjon).

Når fulltekstversjonen av en artikkel blir deponert i NVA, har det blitt laget en digital sikkerhetskopi av publikasjonen. Den har også blitt enklere å finne og gjenbruke for andre som kan være interessert i arbeidet.

DOI (Digital object identifier; for publikasjoner og datasett)

En unik, digital identifikator på et objekt, for eksempel en publikasjon eller labutstyr. DOI gjør det mulig å gjenfinne objekter selv om de skulle bli flyttet fra et sted til et annet.

I NVA kan du bruke DOI-lenken til en artikkel når du registrerer til å hente metadata fra forlaget, slik at du slipper å fylle ut all informasjonen manuelt.

Se også: persistent identifikator (PID)

DUCT = DataUtlevering fra Cristin til Tableau

En tjeneste som benytter analyse- og visualiseringsverktøyet Tableau for å gi institusjonene større tilgang til å bearbeide og visualisere egne data i Cristin-databasen.

Fagfellevurdering / Peer review

En prosess der andre forskere innen et fagfelt kritisk gjennomgår en publikasjon, for å sikre at forskningsarbeidet har god nok kvalitet.

Fagartikkel

En artikkel som henvender seg mot andre fagpersoner, men som ikke oppfyller alle kravene for vitenskapelige publikasjoner i rapporteringsinstruksen.

Kan ikke rapporteres til NVI.

Forfatterandel

Enhver unik kombinasjon av forfatter og institusjon på en publikasjon.

Helsesektor

Betegnelse på alle sykehus (helseforetak) og Nasjonale forsknings- og kompetansesentre utenfor spesialisthelsetjenesten. De er samlet i de fire regionale helseforetakene (RHF). RHF-enes strategigruppe for forskning er deres samarbeidsorgan for temaer knyttet til forskning.

Health Research Classification System (HRCS)

Et standardisert system for å klassifisere helserelatert forskning. Kun relevant for helseforskning. HRCS-koder kan legges til på prosjekter og resultater, og for artikler innen helseforskning er det sterkt oppfordret.

Institusjonens kode

Alle institusjoner i institusjonsregisteret er tildelt et nummer som er unikt for dem. Redaktøren kan finne institusjonens kode under Redaktørsiden > Innstillinger > Institusjonsnavn.

Instituttsektor

Betegnelse på alle forskningsinstitutt. Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) er deres samarbeidsorgan.

ISSN: = International Standard Serial Number

Et internasjonalt system for identifisering av periodiske publikasjoner. ISSN gis til hefter/tidsskrifter/bokserier, ikke enkeltpublikasjoner. Består av 8 tall i formatet 1234 – 5678.

ISBN: = International Standard Book Number

En unik tallkombinasjon som identifiserer én enkelt bok. Består av 10 eller 13 tall.

Kanalnivå

Kanalregisteret er delt inn i ulike nivåer – nivå 2, nivå 1 og «nivå 0».

Nivå 2 er de mest prestisjefylte publiseringskanalene. Disse utgjør ca. 20 % av publikasjonsandelen innenfor hvert fagfelt. Nivå 1 inneholder resten av publiseringskanalene som oppfyller kravene for å kunne gi poenguttelling i rapporteringen. Nyinnmeldte kanaler, og kanaler som ikke oppfyller kravene, sies å være på «nivå 0».

Kanalregisteret

En oversikt over tidsskrifter og forlag. Et utvalg av disse har blitt vurdert til å holde høy nok vitenskapelig standard til at de er godkjent publikasjonskanal i forbindelse med NVI-rapporteringen.

Kanalene som gir uttelling er delt inn i to nivåer: nivå 1 og nivå 2, der publikasjoner på nivå 2 anses å ha høyere vitenskapelig kvalitet og får flere publikasjonspoeng.

Kanalregisteret er eid av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

Kasuistikk

«Kasuistikk er en beskrivelse av ett eller flere enkelttilfeller av en sykdom. Tilfellene velges fordi de er typiske for sykdommen, spesielt interessante eller eiendommelige. Kasuistikker brukes som ledd i undervisning, formidling og forskning» (snl.no).

Kasuistikker regnes normalt ikke som vitenskapelige etter kriteriene for NVI-rapporteringen, og skal som hovedregel ikke rapporteres inn. Unntaket er dersom studien oppfyller kravene for å regnes som vitenskapelig ifm. NVI-rapporteringen.

Kolofon (-side)

En kort tekst i en avis, et tidsskrift eller en bok med detaljopplysninger om produksjon og utgivelse. Inneholder gjerne informasjon om utgiver, ISBN, ISSN, og om utgivelsen er en revisjon.

Kontrollert vokabular

Standardiserte emneordlister. Institusjonen kan velge å aktivere utvalgte lister med kontrollerte vokabular, for å beskrive og organisere innhold som er publisert i NVA. De standardiserte emneordene bidrar til å klassifisere forskningen som er registrert, og gjøre publisert innhold lettere å gjenfinne og gjenbruke.

Foreløpig er det Health research classification system (HRCS) som er tilgjengelig. Disse emneordene er bare relevante for helseforskning.

Koordinerende institusjon

Institusjonen som har det overordnede ansvaret eller er kontaktpunktet for prosjektet.

Kreditering

De(n) institusjonen(e) forfatter oppgir som bidragsyter/adresse på et resultat eller prosjekt.

Dette trenger ikke være den samme institusjonen som de er formelt ansatt ved (Se Rapporteringsinstruksen, punkt 7).

Kunde

En institusjon som har inngått avtale om å bruke NVA-systemet for å publisere sin forsknings- og utviklingsaktivitet.

Kuratorstøtte (NVA)

Kuratorene har ansvaret for å bistå forskerne med registreringene deres. Forsker oppretter kontakt med kurator ved å trykke på knappen «Kuratorstøtte» i registreringsbildet.

Lærebok

En bok som har som hensikt å formidle kunnskap om et emne til noen som ikke har noen forkunnskaper. Henvender seg gjerne spesifikt til studenter eller elever.

Kan ikke rapporteres til NVI.

Metadata

Metadata (/metainformasjon) er informasjon som beskriver en eller flere karakteristikker for en type data. For eksempel er metadata for en artikkel informasjon som tittel, forfattere, publiseringsdato, tidsskrift, sidetall, o.l.

Monografi

En bok der alle kapitlene/hele verket er skrevet av samme forfatter(e). For vitenskapelige monografier er det boken som helhet som skal vurderes for rapportering til NVI, ikke hvert enkelt kapittel.

Nasjonal vitenskapsindeks (NVI)

NVI er en samling av metadata om kvalitetssikrede, vitenskapelige publikasjoner som har vært rapportert inn til KD og HOD.

Samlingen er en del av NVAs database og er felles for alle kundeinstitusjoner. Forfattere som krediterer en av NVAs kundeinstitusjoner må være indentifisert (norsk f.nr./d-nr eller alt-ID) for at deres bidrag skal kunne bli rapportert inn.

Rapporteringsinstruksen gir rammene for hva som inngår i den årlige NVI-rapporteringen.

Norsk publiseringsindikator (NPI)

«NPI er betegnelsen på både formelen som brukes for å regne ut institusjonenes publikasjonspoeng og et nettsted som inneholder informasjon om den norske publiseringsindikatoren» (Tatt fra nettsiden til Norsk publiseringsindikator).

Online-artikkel

En artikkel som er publisert elektronisk/på internett. Kan rapporteres til NVI om den har DOI eller volum, hefte og sidetall, og er påført samme årstall som NVI-rapporteringen gjelder for.

Online-last

En artikkel som kommer ut elektronisk/online etter at den har vært publisert i trykt format. Kan rapporteres til NVI om trykt versjon av artikkelen ikke ble innrapportert, artikkelen har DOI eller volum, hefte, sidetall, og påført publiseringsår på online-artikkel er det samme som NVI-rapporteringen gjelder for.

ORCID (Open Researcher and Contributor ID; for forfattere)

For å identifisere forskere og andre akademiske forfattere. Det gjør at deres publikasjoner kan korrekt kobles til dem, selv om de bruker ulike forfatternavn på publikasjonene.

Originalartikkel

En artikkel som presenterer resultater av et forskningsarbeid for første gang.

Oversiktsartikkel (review)

En artikkel der man har gjennomgått flere studier innenfor et tema eller forskningsområde, og presenterer et helhetsbilde av forskningen på feltet/temaet.

Peer review

se Fagfellevurdering

Persistente identifikatorer (Persistent identifiers, PIDs)

IDer som er varige og ikke endres over tid, som norsk fødsels- og personnummer. Persistente identifikatorer gjør at vi kan korrekt identifisere f.eks. en person eller institusjon, selv om navnet inneholder skrivefeil eller skrives på ulike måter. Slik sikrer vi at resultater og prosjekter kobles til riktig eier.

Plenar

En form for konferansepresentasjon som der alle deltakerne på konferansen er tilhørere (i plenum), i motsetning til en sesjonspresentasjon. Eks. på plenar er hovedtaler/keynote speaker.

Publikasjon

Et skriftlig arbeid som offentliggjøres (publiseres) i et tidsskrift, i en bok eller elektronisk. Eks: vitenskapelige artikler, bøker, kronikker, konferanseartikler, leksikalsk innførsel, e-bok, osv.

Published ahead of print/online first

En artikkel som er utgitt elektronisk/online før den kommer ut i trykt format. Kan rapporteres til NVI om den har DOI og er påført samme årstall som NVI-rapporteringen gjelder for.

Populærvitenskapelig artikkel

Presentasjon av forskning i et format som gjør det forståelig for personer uten faglig bakgrunn i det temaet. Eks. på populærvitenskapelige publikasjoner er forskning.no, Illustrert vitenskap og Aftenposten historie.

Kan ikke rapporteres til NVI.

Preprint

Versjonen av artikkelen før fagfellevurdering (/peer review). Preprint er ikke det samme som published ahead of print.

Preprintversjon av en artikkel kan ikke rapporteres til NVI.

Prosjekt

Et prosjekt er et arbeid med et klart formål og som er avgrenset i omfang, tid og ressurser.

Publikasjonspoeng

Hvor mye uttelling en bestemt publikasjon kan gi i rapporteringen. En algoritme regner så ut hver institusjons andel av denne poengsummen.

Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)

All forskning som faller inn under helseforskningsloven må søke REK om etisk godkjenning for å kunne starte opp forskningsprosjektet. Søknadsskjemaene til REK er koblet til Cristin-databasen, og godkjente prosjekter bli automatisk overført til prosjektkatalogen i NVA.

Resultat

Resultat i NVA-sammenheng betyr «sluttprodukt av et forsknings- eller utviklingsarbeid», og kan være alt fra vitenskapelig artikkel til foredrag, konserter, datasett og teateroppsetning.

ROR (The Research Organization Registry; for institusjoner)

ROR er for institusjonen det ORCID er for personen. Registeret inneholder en oversikt over alle forskningsinstitusjoner i hele verden, og har tildelt dem en unik, persistent ID.

ROR gjør det langt enklere å koble en publikasjon til riktig institusjon, fordi vi slipper å manuelt tolke ulike skrivemåter eller skrivefeil på institusjonsnavnene når vi importerer. Dermed økes kvaliteten og hastigheten på sentralimporten. Alle institusjoner får derfor tildelt en ROR, om de ikke alt har en, når de tar i bruk NVA.

Revidert/revisjon

En nyutgivelse av et originalarbeid, som har gjennomgått noen endringer siden første publisering.

Reviderte utgaver skal normalt ikke rapporteres til NVI. Unntak beskrives i rapporteringsinstruksen, punkt 5.8.

Review

se Oversiktartikkel

Sherpa/Romeo

Sherpa/Romeo er en nettressurs der forskere kan søke opp informasjon om open access-policy til forlag og tidsskrifter fra hele verden.

Sikt – Kunnskapssektorens tjenesteleverandør

Har hovedansvar for å utvikle, forvalte og anskaffe digitale tjenester for høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner. Sikt eier og utvikler NVA, og har koordinatoransvaret for NVI-rapporteringen.

Underlagt Kunnskapsdepartementet.

Studieprotokoll

«Studieprotokollen beskriver formål, design, metode, statistiske vurderinger, formål og en beskrivelse av hvordan utprøving skal gjennomføres» (legemiddelverket.no). Skal som regel ikke rapporteres til NVI.

Trykt artikkel/print

En artikkel som er publisert i et tidsskrift som er utgitt på papir eller elektronisk, og har påført publiseringsår, volum, hefte, serie og sidetall. Kan rapporteres til NVI om påført publiseringsår er samme årstall som NVI-rapporteringen gjelder for.

Tvist

En tvist oppstår når minst to institusjoner er uenige om en publikasjon kan rapporteres til NVI eller ikke. Tvistesaker kan meldes inn til Sikt, som legger saken frem for Tvisteutvalget.

Tvisteutvalget

Tvisteutvalget for NVI behandler saker der institusjonene ikke blir enige om en publikasjon kan rapporteres til NVI. Utvalget består av en representant fra UH-sektoren, en fra instituttsektoren og en fra helseforetakene. UHR koordinerer utvalgsprosessen og bestemmer endelig sammensetning.

Saker til Tvisteutvalget skal formelt meldes til kontakt@sikt.no med involverte institusjoner i kopi, innen datofristen som settes for det året. Innen tre virkedager etter innmeldingsfrist, må saksinnmeldingen sendes inn. Saksinnmeldingen må inneholde all dokumentasjon fra de ulike partene i tvisten som vil være relevant for saksbehandlingen. Sakene må være godt faglig dokumentert og forankret ved institusjonens ledelse. Vedtakene i Tvisteutvalget er endelige og kan ikke påklages.

UH-sektor

Betegnelse på alle universiteter og høgskoler. Universitets- og høgskolerådet (UHR) er deres samarbeidsorgan.

Universitets- og høgskolerådet (UHR)

Samarbeidsorgan for norske universiteter og høgskoler.

Vitenarkiv

Et arkiv for å lagre publikasjoner som inngår i forsknings- og utviklingsarbeid. For eksempel: vitenskapelige artikler, doktorgrader, mastergrader, og rapporter.

Vitenskapelig publikasjon

At et resultat er vitenskapelig innebærer at det har gjennomgått omfattende kvalitetskontroll av andre forskere. Bare noen former for publikasjoner blir kvalitetskontrollert på denne måten:

  • Monografier – bøker der alle kapitler er skrevet av én, eller et fåtall forfattere. Kapitlene følger gjerne samme hovedtema.
  • Antologi – bøker der kapitlene er skrevet av flere, ulike forfattere. Kapitlene kan ha ulike hovedtemaer.
  • Artikkel – et kortere arbeid som oppsummerer et forskningsarbeid.
  • Oversiktsartikkel/review article – en artikkeltype som bruker andre forskningsartikler som datakilder og gir en oppsummering av forskningen på temaet.

Vitenskapelig tidsskriftsartikkel

En artikkel som oppfyller kravene til å være vitenskapelig, iht rapporteringsinstruksen, og er publisert i et tidsskrift som er godkjent som poenggivende i NVI-rapporteringen. Det er to typer vitenskapelige artikler: originalartikkel og oversiktsartikkel (review).

Kontakt oss

Har du spørsmål eller innspill til NVA?

Vi vil gjerne høre fra deg!

Ta kontakt med NVA